Frågor och svar

Vanliga frågor och svar för dig som söker boende eller redan är hyresgäst hos oss!

 

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi brukar få från våra bostadssökande och våra befintliga hyresgäster. Allt från hur uthyrningsprocessen fungerar till hur man gör en serviceanmälan.
Hittar du inte svaret på din fråga är du självklart välkommen att kontakta oss på Kundservice.

Två ungdomar ligger i en soffa och tittar på sina mobiler.

 

Bostadssökande

För att kunna söka och bli erbjuden att hyra en bostad hos oss, behöver du registrera dig som bostadssökande. Det finns även några grundkrav som du som bostadssökande måste uppfylla som du kan läsa mer om i vår uthyrningspolicy.

När du har skapat en konto hos oss kan du anmäla intresse för de lediga objekt som finns på vår hemsida. Läs gärna vår steg för steg-guide där vi beskriver vi hur det går till att söka bostad hos oss på Heimstaden.

   

Det beror på flera faktorer, bland annat på var i landet du vill bo, bostadens hyra och storlek, hur många som anmält intresse på bostaden och hur länge de andra sökande har varit registrerade.

Vi tilldelar lägenhet utefter hur länge man har varit registrerad hos oss som sökande. Det vill säga de som sökt lägenhet längst får erbjudande först. Förutom registreringstiden ser vi även till att man uppfyller kraven i vår uthyrningspolicy.

Har du frågor kring en specifik lägenhet ber vi dig att ta kontakt med ansvarig uthyrare, mejladressen framgår i lägenhetsannonsen.

För att bli aktuell som hyresgäst hos oss ska du ha godtagbar inkomst. Det innebär en inkomst i form av tjänst, ålderspension, egen näringsverksamhet, sjukersättning, aktivitetsersättning, studiemedel från CSN, garanterad etableringsersättning, aktivitetsstöd, försörjningsstöd* eller arbetslöshetskassa. Årsinkomsten före skatt bör vara cirka tre gånger årshyran (inklusive eventuellt bostadsbidrag). Vi gör kostnadsberäkning, s.k. bokalkyl, baserad på Konsumentverkets referensvärden som norm.

Du kan tacka ja till samtliga lägenheter du har anmält ditt intresse på. Även om man fått flera erbjudanden och tackat ja på samtliga, kan ändå bara få ett kontrakt. 
När det är visning på en lägenhet som du fått erbjudande på har du möjlighet att tacka nej efter visningen. Om du tackar nej till 5 lägenheter under en ettårsperiod kan andra sökande komma att prioriteras.

Är det så att du har sökt lägenheter som inte har en visning, exempelvis nyproduktion- eller  studentlägenheter, är ditt svar bindande och då kan du komma att spärras om du sedan tackar nej om du får erbjudande på ett kontrakt.

Vi följer Boverkets norm om max 2 personer per sovrum.

Om kontraktet går till en annan sökande kommer det att stå i statusen där det idag står att "svar efter visning behandlas" på "Mina Sidor.

   

 

Hyresgäst

Om något i din bostad eller fastighet inte fungerar som det ska, kan du göra en serviceanmälan till oss. Du gör din serviceanmälan genom att logga in på Mina Sidor.
Vid akuta fel- eller störningsärenden i ditt hem eller huset som du bor i, ska du genast kontakta oss på 0770-111 050. Du når oss utanför ordinarie kontorstid via vår jour under resterande del av dygnet.

Tänk på att många problem i bostaden kan du enkelt fixa själv. Läs gärna våra tips och enkla steg för steg-guider innan du skickar in en felanmälan.

På Mina Sidor kan du se dina hyresavier, tidigare fakturor, betalningsuppgifter samt enkelt ladda ner eller skriva ut dom.
Du kan välja att betala din hyra via autogiro eller e-faktura. Här hittar du mer information om det.

Vid vår årliga förhandling med hyresgästföreningen gällande hyran, bestäms utöver det nya beloppet även från vilket datum den nya hyran ska börja gälla. 
Förhandlingen kan ibland dra ut på tiden vilket medför så kallad "retroaktiv hyra".
Det betyder att våra hyresgäster kommer att få ett tillägg i efterhand för de månader som de betalat den gamla hyran.

Vid förhandlingarna bestäms också om den retroaktiva hyran ska delas upp på 3 tillfällen (ex.mars, april och maj fakturan) eller betalas i en klumpsumma på första fakturan efter förhandlingarna är klara.

Om TV-kanalerna inte fungerar så behöver du själv kontakta TV-leverantören som finns i fastigheten. Det är viktigt att du själv ringer eftersom leverantören behöver göra felsökningar med dig. Skulle de komma fram till att det är något större kan de också skicka ut en tekniker.

Det skall finnas information uppsatt i porten där det framkommer vilken TV-leverantör det är och deras telefonnummer. Om du inte hittar vem som är TV-leverantör kan du kontakta oss på Kundservice så hjälper vi dig till rätt leverantör.

Det är inte tillåtet att grilla med varken kol- eller gasolgrill på balkong och uteplats på grund av brandrisk och os. Använd gärna en elgrill men visa hänsyn till dina grannar.
Finns det en större gemensam gård brukar det vara tillåtet att grilla där under förutsättning att du bevakar din grill tills dess att den är släckt. Läs gärna våra trivselregler här.

Det brukar inte vara några problem att måla om i fastigheten men du behöver kontakta ditt lokala kontor för att få ett godkännande av dem. Tänk på att du kan behöva återställa lägenheten när du flyttar ut.
Kolla gärna vår blogg där du kan på tips på hur du kan förändra och förnya ditt hem på ett enkelt och billigt sätt!

   

Ja, din partner får flytta in hos dig så länge ni följer kontraktsreglerna och Boverkets norm om max 2 personer per sovrum. Vi skriver inte om något kontrakt utan kontraktet är fortfarande ditt. 
Tänk på att du inte behöver meddela oss detta. Däremot behöver ni göra en serviceanmälan om ni vill ha din partners namn på dörren/entrétavlan.

   

På Heimstaden använder vi ett centralstyrt uppvärmningssystem för optimal energianvändning och god komfort. Under höst och vår kan därför värmesystemet periodvis vara avstängt, då bostaden inte behöver värmas för att hålla rätt inomhustemperatur.

Om du upplever att det är kallt i din lägenhet finns det några saker du själv kan göra:

  • Första steget är att mäta temperaturen. Det gör du genom att hålla termometern 1 meter från väggen och ca 1 ½ meter från golvet. Får du ett resultat på 20–21°C har du en normal inomhustemperatur, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.  
  • Att elementen är kalla behöver alltså inte betyda att det är för kallt i bostaden. Det är viktigt att elementens termostater fungerar som de ska. En förutsättning är att luften runt elementen kan cirkulera.
    Undvik därför att ställa möbler och hänga tjocka gardiner framför elementen. Kalluft från ett fönster som står på glänt påverkar termostatventilen som då släpper fram onödigt mer värme till elementen, utan att det blir varmare i lägenheten. Vädra därför kort och effektivt, gärna med tvärdrag. I lägenheter där termostatventiler är installerade kan man välja en lägre inomhustemperatur i ett specifikt rum.
  • Termostatventilens funktion är även till för att begränsa ytterligare uppvärmning vid de tillfällen då inomhustemperaturen är mer än +20°C, på grund av till exempel matlagning eller att man vistas många personer i lägenheten. 

Har du kallare än +20°C är du välkommen att göra en serviceanmälan eller genom att ringa till oss på Kundservice 0770-111 050.

Här kan du få fler tips på vad du som hyresgäst kan göra om du upplever att det är kallt i bostaden.

   

Vi välkomnar de flesta husdjur i våra lägenheter, men kom ihåg att du måste ta hand om ditt djur samt har ansvar för att det inte skadar lägenheten eller stör dina grannar.
Bor du i studentkorridor är det dock inte tillåtet med husdjur.

 

Hittade du inte svaret på din fråga? 

I vårt kundforum kan du läsa fler frågor och svar, eller ställa din egen fråga till oss. 
Och om du önskar tala med oss personligen är du varmt välkommen att kontakta vår Kundservice.

Till vårt Kundforum!